Uczennice Technikum nr 3 obsypane nagrodami w konkursie kulinarnym

2019-11-11 12:00:00(ost. akt: 2019-11-11 12:04:05)

Autor zdjęcia: Arch. ZSZ Giżycko

W Gdańsku odbył się VI Ogólnopolski Konkurs Kulinarny ,,Literacka Kuchnia”. Dwie uczennice Zespołu Szkół Zawodowych z Giżycka odniosły w nim wielki sukces!
W jury konkursu, który odbył się 29 października w Zespole Szkół Gastronomiczno–Hotelarskim w Gdańsku, zasiadało 30 znakomitych kucharzy, cukierników, literatów oraz specjalistów od designu. Technikum nr 3 przy ZSZ w Giżycku reprezentowały dwie uczennice kształcące się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych: Natalia Tylicka - kl. IV i Anna Żołondek - kl. III. Dziewczyny rywalizowały z 14 innymi szkołami gastronomicznymi z całej Polski. Miały za zadanie — inspirując się literackimi opisami potraw — przygotować zakąskę i deser oraz prezentację potrawy.

Natalia i Anna zostały zauważone i docenione przez profesjonalne jury, które "obsypało" je nagrodami: 1. miejsce w kategorii deser, 1. miejsce w kategorii literackość, 1. miejsce – wyróżnienie Akademii Czekolady - Barry Callebaut Polska Sp.zo.o.- Łódź, nagroda specjalna: Wydział Rozwoju Rynków Rolnych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oddział Pruszcz Gdański.
Uczennice do konkursu przygotował zespół nauczycieli: Irena Fabisiak, Małgorzata Legucka oraz Agnieszka Potomska.

Honorowy patronat nad imprezą sprawowali: Marszałek Województwa Pomorskiego, Pomorski Kurator Oświaty, prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej w Polsce - Maciej Dobrzyniecki, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich - Krzysztof Szulborski.

Fot. Arch. szkoły

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5