Grill i końskie rżenie na majówce w Rydzewie

2019-05-05 11:29:16(ost. akt: 2019-05-07 10:48:23)

Autor zdjęcia: Z.O.

Rydzewska Majówka, impreza bardzo lubiana przez mieszkańców okolicy i turystów, odbyła się w tym roku pod hasłem "Czym Mazurska Chata Bogata". Zabawa była przednia.
W Gospodzie pod Czarnym Łabędziem w Rydzewie, mimo że pogoda nie rozpieszczała, spotkali się miłośnicy folkloru i nie tylko.

Atrakcji było co nie miara. Koncerty, jarmark staroci i rękodzieła, zabawy dla najmłodszych, konkursy z nagrodami i oczywiście dobre jedzenie- to gwoździe programu Rydzewskiej Majówki.

Te ostatnie zaserwowały Patrycja Wąsiakowska (Stara Kuźnia Przykop) i Monika Mierzejewska (prowadzi catering ze zdrową żywnością Mazurskie Pudełko). Dziewczyny przygotowały i i serwowały podczas majówki żeberka z grilla z autorskimi sosami. Publiczność zachwycała się daniem, chwaląc lokalne kulinarne gwiazdy.

Salwy śmiechu, jak co roku, towarzyszyły rozgrywanym podczas majówki w Rydzewie Mistrzostwom Świata w Rżeniu Mazurskiego Konia. Była to już trzynasta edycja tego konkursu, która co roku gromadzi liczną publikę. Uczestnicy mistrzostw za kreatywność w podejściu do tematu nagradzani są gromkimi brawami. A odważnych i chętnych do wystąpienia nie brakowało: było rżenie ogierów, klaczy, źrebaków i grupowe, czyli stadne. Najlepsi wezmą udział w eliminacjach do programu "Mam Talent".

Impreza zakończył koncert Jerzy Filar Trio - "Nasza Basia Kochana".


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5