Takie skarby można znaleźć w tylko lesie

2017-09-07 12:47:31(ost. akt: 2017-09-07 13:03:31)

Autor zdjęcia: Arch. GG

Sezon grzybowy w pełni. Leśne parkingi i drogi obstawione są samochodami grzybiarzy. Każdy ma swoje ulubione i sprawdzone miejsca.
Na grzybobranie wybrała się m.in. pani Katarzyna Kaczorowska z Sołtman. Miała szczęście trafić na niezwykłą rodzinę borowików. Musiały wspaniale wyglądać w lesie. Taka rodzinka tych szlachetnych grzybów nie zdarza się często.
Pani Katarzyna przywiozła ten okaz do redakcji "Gazety Giżyckiej". Naprawdę jest się czym pochwalić!

Pani Katarzyna Kaczorowska z Sołtman na rodzinę borowików trafiła w lesie gawlickim


Przypominamy

W naszych lasach rośnie wiele gatunków grzybów. Wśród nich występują grzyby trujące, jadalne i niejadalne. Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych.


Należy zbierać tylko dobrze znane gatunki grzybów pamiętając, że wiele grzybów trujących jest bardzo podobnych do jadalnych. 

Nie zbierać grzybów małych, ukrytych w ściółce i starych przejrzałych, u których nie można dostrzec charakterystycznych cech gatunkowych.

Unikać należy podawania potraw z grzybów dzieciom, osobom starszym lub chorym, gdyż grzyby zawierają dużo substancji chitynowych co powoduje, że nawet gatunki jadalne są ciężko strawne.




Nie oceniamy grzybów na podstawie smaku (np. smak śmiertelnie trującego muchomora sromotnikowego niczym szczególnym się nie wyróżnia, ma łagodny smak ).



Aby uniknąć tak poważnych zagrożeń dla życia i zdrowia, należy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy. 



Pamiętajmy:
- Zbieramy gatunki grzybów tylko dobrze znanych.


- Nie zbieramy grzybów bardzo młodych, starych i przejrzałych, a także gatunków, których nie znamy.
- Nie niszczymy żadnych grzybów, także trujących, ponieważ są potrzebne w ekosystemie leśnym.


- Zbieramy grzyby całe poprzez wykręcanie z podłoża. Pozostały dołek zasypujemy ziemią i lekko przygniatamy, ponieważ w ten sposób zabezpieczamy grzybnię. Zbieranie grzybów przez ułamanie trzonu lub obcięcie nożem dolnej części jest szkodliwe dla grzybni, a także utrudnia rozpoznanie wszystkich charakterystycznych cech grzyba, tak bardzo istotnych do określenia jego bezpieczeństwa dla zdrowia ludzi.





Komentarze (9) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Obywatel #2322568 | 94.254.*.* 7 wrz 2017 13:36

    Grzyby, spalone samochody też można znaleźć...

    odpowiedz na ten komentarz

  2. I tak #2322678 | 84.184.*.* 7 wrz 2017 15:34

    Robaczywe!

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-3) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (3)

    1. Edi #2322800 | 31.135.*.* 7 wrz 2017 18:13

      Wszystkie są jadalne, niektóre tylko raz....

      Ocena komentarza: warty uwagi (3) odpowiedz na ten komentarz

    2. mieszkaniec #2324184 | 37.248.*.* 9 wrz 2017 18:07

      Piękne grzyby !!!

      Ocena komentarza: warty uwagi (3) odpowiedz na ten komentarz

    3. § #2324632 | 37.201.*.* 10 wrz 2017 15:44

      napiszcie tytul artykulu POPRAWNIE.

      Ocena komentarza: warty uwagi (3) odpowiedz na ten komentarz

    Pokaż wszystkie komentarze (9)
    2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5