Jogurtowe ciasto z rabarbarem

2017-07-03 10:50:57(ost. akt: 2017-07-03 10:54:25)

Autor zdjęcia: Joanna Turowska

To idealne ciasto dla tych, którzy nie lubią zbyt długo siedzieć w kuchni. Szybkie, proste, doskonale wilgotne. Zrobiło się ciepło, sezon na rabarbar właśnie się rozpoczął, warto więc pokusić się o taki lekko kwaśny, a zarazem delikatny w smaku placek. Polecamy!
Składniki:

3 szklanki mąki pszennej,
400 g jogurtu greckiego,
4 jajka,
1,5 szklanki cukru,
3/4 szklanki oleju,
1 łyżka cukru wanilinowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
6 gałązek rabarbaru,
cukier puder do posypania.

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, forma tradycyjna (40x25 cm),
- rabarbar oczyścić obrać, pokroić w plasterki na centymetrowe kawałki,
- jajka wymieszać z cukrami, dodać jogurt, wymieszać,
- wlać olej i ponownie wymieszać,
- mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji,
- ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia,
- na wierzchu ciasta gęsto układać kawałki rabarbaru lekko wtykając je do środka,
- ciasto piec w temp.170-180 st. C do tzw. suchego patyczka, około 45-60 minut w zależności od piekarnika,
- po upieczeniu wyjąć z piekarnika, a po lekkim przestygnięciu wyciągnąć z formy, posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5