Sobota, 24 czerwca 2017. Imieniny Danuty, Jana, Janiny

Tradycyjne zimne nóżki

2017-03-23 09:14:09 (ost. akt: 2017-03-23 09:15:10)

Autor zdjęcia: Arch. prywatne

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Jak co roku zaczynamy się zastanawiać, co podać na świąteczny stół. Mamy dla was kilka kulinarnych propozycji, co tydzień przedstawiać je będziemy w naszym kąciku. Nasza propozycja na dziś to tradycyjne zimne nóżki, czyli pyszna galareta wieprzowa.

Składniki:
1 golonka
2 nóżki
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
1500 ml wody
3 liście laurowe
7 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek czarnego pieprzu
3 ząbki czosnku
sól

Sposób przygotowania:
Włoszczyznę i cebulę obieramy. Golonkę i nóżki dokładnie myjemy i wraz z włoszczyzną wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy (czosnek dodamy później) i gotujemy przez około dwie godziny na wolnym ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie. Wywar odcedzamy, nóżki, golonkę i 2 marchewki dostawiamy do lekkiego przestudzenia. Mięso wraz ze skórką kroimy na drobne kawałki, a marchewkę w plasterki. Czosnek drobniutko siekamy, dodajemy do odcedzonego wywaru. Wywar przyprawiamy. Pokrojone mięso przekładamy do miseczek, dodajemy marchewkę i zalewamy wywarem. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Polub nas na Facebooku:

Zobacz także

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

Zagraj w GRY.wm.pl

  • Goodgame Empire
  • Goodgame Big Farm
  • Goodgame Poker
  • Shadow Kings - The Dark Ages