Karmuszka, warmińsko-mazurska zupa gulaszowa

2016-10-06 09:24:21(ost. akt: 2016-10-06 09:25:12)

Autor zdjęcia: Fot. internauta

Jest treściwa, sycąca i smakuje wyśmienicie. Polecam warmińsko-mazurską zupę gulaszową, zwaną potocznie karmuszką.
Składniki:
20 dag fasoli, 50 dag wieprzowiny bez kości (łopatka, karkówka), 4 dag tłuszczu, 20 dag kapusty białej, 5 dag selera, 10 dag pietruszki, 20 dag marchwi, 20 dag cebuli, mała puszka koncentratu pomidorowego, pół szklanki gęstej śmietany, liść laurowy, pieprz, sól, natka pietruszki, 1 dag mąki

Przygotowanie:
fasolę moczymy w przegotowanej wodzie przez 8 godzin. Następnie gotujemy do miękkości i pozostawiamy w wywarze. Warzywa kroimy w cienkie krążki, a kapustę w dużą kostkę. Mięso kroimy w kostkę, oprószamy mąką i obsmażamy na tłuszczu. Warzywa i mięso wkładamy do rondla, obsypujemy solą i pieprzem, dodajemy liść laurowy. Polewamy tłuszczem pozostałym po smażeniu mięsa, dolewamy wrzącej wody, naczynie przykrywamy i dusimy potrawę na wolnym ogniu. Gdy warzywa i mięso będą miękkie, dodajemy ugotowaną fasolę z wywarem, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Całość gotujemy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z pieczywem.

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5