Makaronowe muszle z warzywami

2016-02-01 09:27:35(ost. akt: 2016-02-01 09:29:05)
Dziś mamy dla Was przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Przygotowanie nie jest trudne, więc z pewnością każdy sobie z nim poradzi. Przygotowując to danie nie zapomnijcie o podgotowaniu makaronu, nie będzie wtedy wysuszony po zapiekaniu.
Składniki:
Około 10-12 muszli na osobę, 1/2 cukinii, 1 biała papryka, puszka pomidorów, 200 ml gotowego sosu pomidorowego, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka oliwy, 1/2 łyżeczki soli, pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Cukinię i paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodać pomidory z puszki wraz z zalewą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość odparować. Dodać po pół łyżeczki oregano i bazylii oraz 1/4 łyżeczki soli. Doprawić do smaku pieprzem. Muszle wrzucić do gotującej się wody i podgotować przez 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić do ostygnięcia. W rondlu podgrzać sos pomidorowy (passatę) i dodać pozostałe zioła, cukier i sól. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego niewielką ilością oliwy przelać połowę sosu pomidorowego na dno. Do muszli nakładać farsz warzywny i układać je w naczyniu jedna obok drugiej. Na koniec polać wszystkie muszle pozostałym sosem. Można całość posypać żółtym serem lub mozzarellą. Zapiekać w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (z termoobiegiem) przez 25-30 minut.

Smacznego :)

Mazurski kuchcik

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5