Drożdżowe faworki

2016-01-28 14:38:59(ost. akt: 2016-01-28 14:41:36)

Autor zdjęcia: kr

Świetna propozycja na Tłusty Czwartek. Jeden z przesądów głosi, że zjedzenie w tym dniu minimum jednego pączka gwarantuje powodzenie na dalsze życie. Pączki można zastąpić tradycyjnymi chrustami, a te z kolei drożdżowymi faworkami.
Składniki:
25g drożdży
1 szklanka mleka
1/4 kostki margaryny
3 żółtka
5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
ok 3 szklanek mąki
cukier puder do posypania
1l oleju do smażenia

Przygotowanie:
Rozpuścić margarynę, w ciepłym mleku rozmącić drożdże. Do miski wsypać 2 szklanki mąki, szczyptę soli i cukry. Dodać mleko z drożdżami, margarynę i żółtka. Połączyć składniki. Wyrabiać stopniowo dodając trzecią szklankę mąki. Ciasto ma mieć konsystencję umożliwiającą rozwałkowanie ciasta. Zostawić na około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części, uformować kule i na delikatnie obsypanej mąką stolnicy rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wyciąć prostokąty (ok. 2 cm x 10 cm), naciąć na środku, przez otwór przełożyć jeden z rogów formując faworka.
Smażyć do zrumienienia na rozgrzanym uprzednio oleju. Układać na papierowym ręczniku do odsączenia. Obficie obsypać cukrem pudrem, przełożyć na półmisek i rozkoszować się smakiem :)

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5