Wtorek, 11 grudnia 2018. Imieniny Biny, Damazego, Waldemara

Drożdżowe faworki

2016-01-28 14:38:59 (ost. akt: 2016-01-28 14:41:36)

Autor zdjęcia: kr

Świetna propozycja na Tłusty Czwartek. Jeden z przesądów głosi, że zjedzenie w tym dniu minimum jednego pączka gwarantuje powodzenie na dalsze życie. Pączki można zastąpić tradycyjnymi chrustami, a te z kolei drożdżowymi faworkami.

Składniki:
25g drożdży
1 szklanka mleka
1/4 kostki margaryny
3 żółtka
5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
ok 3 szklanek mąki
cukier puder do posypania
1l oleju do smażenia

Przygotowanie:
Rozpuścić margarynę, w ciepłym mleku rozmącić drożdże. Do miski wsypać 2 szklanki mąki, szczyptę soli i cukry. Dodać mleko z drożdżami, margarynę i żółtka. Połączyć składniki. Wyrabiać stopniowo dodając trzecią szklankę mąki. Ciasto ma mieć konsystencję umożliwiającą rozwałkowanie ciasta. Zostawić na około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części, uformować kule i na delikatnie obsypanej mąką stolnicy rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wyciąć prostokąty (ok. 2 cm x 10 cm), naciąć na środku, przez otwór przełożyć jeden z rogów formując faworka.
Smażyć do zrumienienia na rozgrzanym uprzednio oleju. Układać na papierowym ręczniku do odsączenia. Obficie obsypać cukrem pudrem, przełożyć na półmisek i rozkoszować się smakiem :)
Polub nas na Facebooku:

Zobacz także

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

Zagraj w GRY.wm.pl

  • Goodgame Empire
  • Goodgame Big Farm
  • Goodgame Poker
  • Shadow Kings - The Dark Ages