Śleżyki wileńskie na święta
2015-12-17 08:00:00(ost. akt: 2015-12-17 10:03:30)
Śleżyki (śliżyki) to wigilijne danie pochodzące z kresów wschodnich. Powinny być robione z ciasta drożdżowego, w dodatku takiego najbardziej prostego, bo - jak na wigilijną potrawę przystało - muszą być postne.
SKŁADNIKI:
0,5 kg mąki
szklanka ciepłego mleka (woda)
4 łyżki oleju
szczypta soli
30 g drożdży
szklanka suchego maku (lub trochę mniej)
10 dkg cukru
mąka do podsypania
0,5 kg mąki
szklanka ciepłego mleka (woda)
4 łyżki oleju
szczypta soli
30 g drożdży
szklanka suchego maku (lub trochę mniej)
10 dkg cukru
mąka do podsypania
Drożdże wymieszać z połową cukru, mlekiem i szklanką mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Zaczyn dodać do pozostałych składników, wyrobić gładkie ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
Porcje ciasta formować w cienkie wałeczki grubości palca wskazującego. Odcinać około centymetrowe ciasteczka, obtaczać w mące i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Zaczyn dodać do pozostałych składników, wyrobić gładkie ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
Porcje ciasta formować w cienkie wałeczki grubości palca wskazującego. Odcinać około centymetrowe ciasteczka, obtaczać w mące i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez