Śleżyki wileńskie na święta

2015-12-17 08:00:00(ost. akt: 2015-12-17 10:03:30)

Autor zdjęcia: arch. GG

Śleżyki (śliżyki) to wigilijne danie pochodzące z kresów wschodnich. Powinny być robione z ciasta drożdżowego, w dodatku takiego najbardziej prostego, bo - jak na wigilijną potrawę przystało - muszą być postne.
SKŁADNIKI:
0,5 kg mąki
szklanka ciepłego mleka (woda)
4 łyżki oleju
szczypta soli
30 g drożdży
szklanka suchego maku (lub trochę mniej)
10 dkg cukru
mąka do podsypania

Drożdże wymieszać z połową cukru, mlekiem i szklanką mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Zaczyn dodać do pozostałych składników, wyrobić gładkie ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
Porcje ciasta formować w cienkie wałeczki grubości palca wskazującego. Odcinać około centymetrowe ciasteczka, obtaczać w mące i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5