Tradycyjny schabowy - czemu nie?

2015-11-27 08:00:00(ost. akt: 2015-11-27 10:06:12)
Tradycyjna propozycja na niedzielny obiad

Tradycyjna propozycja na niedzielny obiad

Autor zdjęcia: S.K.

Schabowy z ziemniakami to obok rosołu czy zupy pomidorowej chyba najczęściej spotykana potrawa w niedzielę na naszych stołach.
Przygotowanie jest bardzo proste, warto jednak wiedzieć z jakiego źródła kupuje się mięso, warto też w sklepie poprosić o rozbicie porcji - w domu nie będziemy musieli tego robić. Rozbity schab posypujemy mąką wymieszaną z bułką tartą. Następnie moczymy w "roztrzepanym" jajku i ponownie w mące z bułką. Smażymy na gorącym tłuszczu.

Możemy naszego tradycyjnego schabowego przyrządzić w nieco odmienny sposób, na przykład dodając pod koniec smażenia plaster ananasa. Kładziemy krążek ananasa na kotlet, następnie przykrywamy go plasterkiem żółtego sera. Smażymy chwilę pod przykryciem. Pod wpływem temperatury ser rozpuści się. Do tego ziemniaki według uznania – gotowane, pieczone lub frytki i oczywiście surówka.


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5