Kaczka z jabłkami i majerankiem

2015-11-12 09:40:13(ost. akt: 2015-11-12 09:53:54)

Autor zdjęcia: Arch. GG

Pieczona kaczka z jabłkami- klasyk kuchni polskiej, danie idealne na spotkanie rodzinne czy niedzielny obiad. Kaczka mocno doprawiona majerankiem, pięknie rumiana i aromatyczna, a w środku nadziana jabłkami. Pyszna.
Składniki:
ok. 2 kg kaczka
4 łyżki oleju
1 łyżka miodu
2 łyżki octu winnego
sól
pieprz
opakowanie majeranku
2 jabłka


Kaczkę posmarować marynatą z zewnątrz i od środka, do środka włożyć jabłka lekko oprószone majerankiem, z wierzchu kaczkę obficie posmarować majerankiem.

Spiąć wykałaczkami lub zaszyć, obok kaczki, w naczyniu żaroodpornym, ułożyć połówki jabłka.
Wszystko wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 1,5 godziny. Przez pierwszą godzinę warto, by kaczka była przykryta, w trakcie pieczenia można raz kaczkę obrócić.

Aby sprawdzić, czy kaczka jest upieczona, wystarczy wbić nóż – tłuszcz, który wypłynie, powinien być bezbarwny.


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5