Domowy ketchup z dyni

2015-11-10 12:00:00(ost. akt: 2015-11-10 13:18:45)

Autor zdjęcia: pixabay.com

Jak ktoś zrobi go raz, będzie chciał więcej. Korzystajmy więc, że w sprzedaży są jeszcze dynie i zabierajmy się do gotowania.
Składniki:
3 kg dyni (ok 3,200 kg ze skórą i pestkami)
1 kg cebuli
1 kg papryki czerwonej
3 łyżki soli

Zalewa:
1 szklanka octu (lub mniej jeśli ktoś lubi mniej kwaśny ketchup, najlepiej nie wlewać od razu całej szklanki tylko stopniowo i próbować stan kwaśności)
1 kg cukru
0,8 litra koncentratu pomidorowego
2 łyżki suszonej bazylii
2 łyżki suszonego oregano
2 łyżki cury
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka papryki ostrej (lub mniej - w zależności od upodobań)

Dynię obieramy i usuwamy pestki, kroimy w kostkę. Cebulę i paprykę również. Wkładamy do osobnych garnków. Zasypujemy po łyżce soli i odstawiamy na minimum 2 godziny, żeby warzywa puściły sok. Każde gotujemy osobno ok. 30 minut aż do miękkości. Z dyni ma zrobić się papka. Czasem można dolać odrobinę wody, aby się nie przypaliło.

Składniki na zalewę mieszamy i zagotowujemy. Ugotowane warzywa miksujemy, łączymy z zalewą i gotujemy również ok. 30 minut (można dłużej, jeśli ketchup jest zbyt rzadki, żeby zredukować wodę i zagęścić).
Możemy na gorąco przekładać do słoiczków i odwracać do góry dnem. Można też poczekać aż ketchup wystygnie i sprawdzić jak nam smakuje - gorący jest zawsze bardziej kwaśny i ostry. Jeśli czegoś brakuje - możemy dodać jeszcze ziół i papryki ostrej lub chili w proszku dla ostrości. Potem można ponownie zagotować i nakładać w słoiki.

Domowy ketchup jest naprawdę rewelacyjny! Doskonały do kanapek, makaronów, sosów.

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5