Jesienne ciasto ze śliwkami

2015-11-03 08:00:00(ost. akt: 2015-11-03 08:54:27)
Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Autor zdjęcia: S.K..

Jesienna aura za oknem sprzyja domowym zajęciom. Na pewno do takich należy robienie domowych wypieków. Dzięki uprzejmości pani Jagody, która już dostarczała nam swoje propozycje, możemy dziś zaproponować Państwu przepis na „placek ze śliwkami”. Przepis sprawdzony - ciasto jest pyszne.
Co trzeba przygotować? Zacznijmy od 1 kg śliwek, które nadadzą ciastu właściwy smak i wygląd. Następnie 5 jajek, 3 i 1/2 szklanki mąki, 1 kostka margaryny do pieczenia, 1 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Najpierw przygotowujemy ciasto. Mąkę należy przesiać przez sito i dodać 1/2 szklanki cukru, proszek do pieczenia, margarynę i same żółtka. Wszystko razem wyrabiamy, należy to zrobić dokładnie, aż ciasto nabierze „plastyczności”. Tak przygotowany „materiał” na ciasto wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Powinno się schłodzić. Po tym czasie ciastem wylepiamy przygotowaną formę, ale małą część pozostawiamy, bo posłuży nam trochę później.

Teraz zabieramy się za śliwki. Pozbawiamy je pestek, kroimy i połówki układamy na przygotowanym cieście. Następnie kolej na białka, które zostały nam z jajek. Ubijamy je na sztywną pianę wraz z 1 szklanką cukru, po czym wylewamy na ułożone śliwki. Pozostawioną część ciasta tarkujemy, przysypując śliwki i ubite białka. Teraz wszystko wędruje do piekarnika. Pieczemy ciasto przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5