Pyszny porzeczkowiec

2015-10-02 10:00:00(ost. akt: 2015-10-02 10:10:55)

Autor zdjęcia: S.K.

Ciasta są dobre na każdą okazję. Oczywiście najprościej jest zajrzeć do cukierni i ciasto kupić. Ale na pewno to nie będzie ono takie samo, jak zrobiony w domu tort czy sernik. Warto się potrudzić i upiec coś samodzielnie.
Dziś dla takich osób przedstawiamy przepis na „Porzeczkowca”. Od razu dodamy, że przepis został sprawdzony. Ciasto wychodzi naprawdę pyszne.

Co musimy przygotować?
3/4 szklanki oleju,
1/2 szklanki wody,
1 szklankę cukru,
2 łyżki kakao.

Wszystko mieszamy i gotujemy. Po zagotowaniu się studzimy. Następnie bierzemy 1 szklankę mąki, 5 jajek, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczkę sody i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Białko ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka. Wlewamy ostudzoną masę kakaową, wszystko miksujemy. Wsypujemy mąkę, proszek i sodę, po czym wszystko mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę. Pieczmy przez 40 minut w temperaturze 175 st. Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i kroimy na pół.

Teraz kolej na przygotowanie masy serowej.
Do tego potrzebna jest:
1 kostka masła,
6 łyżeczek cukru pudru,
2 kostki zmielonego podwójnie twarogu lub twaróg President.

Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy ser i dalej ucieramy. Przechodzimy do następnego etapu czyli przygotowania bitej śmietany. Potrzebujemy 1/2 litra kremówki, 3 łyżeczki cukru pudru, 2 fixy do śmietany, 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki.

Końcowy etap to ostateczne złożenie wszystkiego. Ciasto, które wcześniej przekroiliśmy smarujemy 1/2 dżemu i wykładamy masą serową. Następnie ciasto, pozostały dżem i bitą śmietanę nakładamy na wierzchnia warstwę. Dodatkowo można tak przygotowane ciasto udekorować tarkowaną gorzką czekoladą. Pycha!

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5