Brokuły z fetą i sosem czosnkowym

2015-10-01 11:35:49(ost. akt: 2015-10-01 11:37:50)

Autor zdjęcia: Arch. szczytno.wm.pl

Brokuły, czosnek, ziarna słonecznika - w sam raz na jesienną sałatkę.
Składniki:

- 500 g brokułów;
- 200 g sera typu feta;
- 5 łyżek stołowych nasion słonecznika;
- 1/2 szkl. jogurtu naturalnego;
- 2 ząbki czosnku;
- łyżka musztardy;
- sól i pieprz.

Brokuły gotujemy w osolonej wodzie. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Ugotowane warzywa odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Gdy brokuły ostygną, dodajemy pokrojony w kostkę ser typu feta. Sałatkę podajemy polaną sosem przygotowanym z jogurtu wymieszanego z musztardą i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Całość przyprawiamy solą oraz pieprzem i posypujemy prażonymi nasionami słonecznika.

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5