Zdrowy obiad: kotleciki z kalafiora

2015-09-21 12:00:00(ost. akt: 2015-09-21 13:30:23)
Czasem warto odpocząć od dań mięsnych i przygotować obiad wegetariański. Zwłaszcza na progu jesieni, kiedy sezonowych warzyw i owoców mamy pod dostatkiem, takie danie łatwo i tanio przyrządzimy.
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- bułka tarta - 3 łyżki (do masy) i 1 szklanka (do obtoczenia kotletów) - zamiast bułki tartej do masy można użyć mąki pszennej
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- posiekana pietruszka lub koper - 3 łyżki
- tłuszcz do smażenia, np. olej słonecznikowy


Kalafior ugotować w wodzie z solą na pół miękko. Ugotowany utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać jajka, sól, pieprz i 3 łyżki bułki tartej lub mąki pszennej (tyle, aby można było formować kotlety), czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną zieleninę.
Następnie formować kotlety i obtaczać w bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Podawać z surówką. Smacznego!

***
Jeśli macie swoje przepisy i chcecie podzielić się nimi z innymi, przysyłajcie je do nas: gizycko@gazetaolsztynska.pl - na pewno znajdą się w naszym kąciku kulinarnym.

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. moi #1824841 | 83.6.*.* 29 wrz 2015 09:32

    Zdrowy obiad to nie jest! Smażony, w panierce, z mąką ale pewnie smaczny. Zdrowy jest kalafior ugotowany al dente z odrobiną masła, też smaczny

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5