Napój "Rozkosz w gębie" najlepszy na ochłodzenie

2015-08-27 13:00:20(ost. akt: 2015-08-27 13:01:11)

Autor zdjęcia: S.K.

Prosty, świetny w smaku i doskonale sprawdza się w czasie upałów. Taki jest napój przygotowany z arbuza i naturalnego jogurtu. Nazywamy go „Rozkosz w gębie”.
Napój jest prosty w przygotowaniu. Bierzemy 350 g arbuza i trzy duże łyżki jogurtu naturalnego (polecam Augustowski). Wrzucamy pokrojony arbuz do wysokiego naczynia , dodajemy jogurtu i wszystko razem miksujemy. Tak przygotowany napój wstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu jest gotowy do spożycia. Można dodać miętę i kostki lodu, ale jest to sprawa indywidualna – rzecz smaku. Jest to porcja ok 450 ml, zatem w zależności od liczby osób bierzemy odpowiednio więcej składników.

Napój doskonale sprawdza się w upalne dni, może również zastąpić chłodnik do obiadu.

JK

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5