Domowe konfitury truskawkowe przypomną lato

2015-06-22 09:06:37(ost. akt: 2015-06-22 09:23:18)
Sezon na truskawki trwa! Są pyszne, słodkie i dorodne, a do tego w coraz niższej cenie. Oczywiście najlepiej smakują ze śmietaną, można zrobić z nich pyszne ciasta i desery, albo też dodać je do mięs. Dziś mam nieco inną propozycję: kiedy w środku zimy otworzysz słoiczek aromatycznej konfitury truskawkowej, już od samego zapachu poczujesz się jak u progu lata.
Przygotowanie domowej konfitury zajmie ci dwa dni, ale za to zyskasz aż 4–5 słoików po 250 ml. Warto! Bo domowa konfitura truskawkowa jest dużo smaczniejsza od tej kupionej - dzięki temu przepisowi możesz zamknąć w małym słoiczku smak lata!

Składniki na konfiturę truskawkową:
1 kg truskawek, 80 dag cukru, 2 laski wanilii, sok z 1 cytryny

Wykonanie:
Truskawki umieść na sicie i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Dobrze osącz. Z suchych owoców usuń szypułki. Większe owoce pokrój na połówki. Wszystkie truskawki umieść w rondlu, zasyp cukrem i odstaw na noc, aby puściły sok. Następnego dnia truskawki zagotuj, dodaj sok z cytryny. Odstaw na 12 godzin. Następnego dnia odlej sok i gotuj go na małym ogniu ok. 40 min. Do soku dodaj truskawki oraz laski wanilii. Gotuj jeszcze 10 min. Konfiturę przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć. Pozostaw do ostygnięcia. W zimie jak znalazł!


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5